As altas temperaturas fixeron caer un 14% a produción de pementos de Herbón

|


Pimientosherbonpadron



A produción da Denominación de Orixe Protexida (DOP) Pemento de Herbón caeu este ano un 14% ata un total de 63.500 quilos, fronte aos 73.800 quilos de 2015, mentres que se envasaron 158.000 bolsas, 24.500 menos que as 182.500 do ano pasado, segundo estimacións a escasos días de que se peche a campaña de 2016 --que vai de maio a outubro--.

En conversación con Europa Press, a xerente da Sociedade Agraria de Transformación A Pementeira --co selo de Galicia Calidade--, Mar Bandín, destaca que esta foi unha campaña "boa" en calidade e na que se recuperaron prezos, cunha alza respecto de 2015, por encima dos dous euros a bolsa.

Neste sentido, remarca que o descenso no cultivo debeuse "á climatoloxía", con "temperaturas moi altas" e poucas choivas, "o que fai que se estresen as plantas e se produza menos", segundo subliña esta traballadora da Pementeira, que produce ao redor do 90% da denominación de orixe protexida do pemento de Herbón, que se completa con pequenos produtores.

Con todo, esta situación "compensouse cuns prezos un pouco máis altos" ao longo da tempada, xa que en 2015 "houbo picos de produción moi altos que fan tirar os prezos", con todo houbo unha maior estabilidade este 2016, con menos oscilacións.

Así, explica que "para preservar a calidade do pemento" houbo que usar máis a rega nesta campaña, o que implica "un maior custo" para os produtores.

2.000 QUILOS PARA MARMELADA

O ano pasado a Sociedade Agraria de Transformación A Pementeira comezou a comercializar unha marmelada de pementos de Herbón que "está a ter moi boa acollida".

Segundo apunta Mar Bandín a Europa Press, na campaña deste ano se reserva ao redor duns 2.000 quilos de pementos de Herbón para realizar marmelada.

"Isto permitiunos diversificar a produción e cando hai picos, con excendentes, poder dedicalos a marmelada", afirma. Ademais, "está a buscarse dala a coñecer fóra de Galicia" para aumentar o nivel de vendas.

INTRUSISMO E CALIDADE DA DOP

Xunto a isto, a xerente da Pementeira reflexiona sobre unha problemática que "non é nada nova" como é o intrusismo da venda "como pemento de Padrón de pemento que vén de fóra".

Por iso, Mar Bandín chama aos consumidores a que "miren a etiqueta" e que "se fixe no logo da DOP", así como no "que poña a orixe" do produto.

A Denominación de Orixe Protexida Pemento de Herbón ampara os pementos da especie 'Capsicum annum', locais da variedade Padrón. Esta produción realízase nos municipios de Padrón, Dodro e Rois, na provincia da Coruña; e Pontecesures e Valga, na provincia de Pontevedra.

POR QUE PICAN?

Estes pementos da variedade Padrón coñecidos pola popular frase 'uns pican e outros non', conta coa particularidade de que algúns dos froitos presentan sabor picante.

Que os pementos piquen máis ou menos depende da cantidade de compostos capsicinoides que conteñan, os cales se concentran na placenta do interior da planta. Estas sustancias son axentes defensivos, polo que a cantidade que produce a planta depende tanto das característica xenéticas da variedade, como das condicións ambientais, a temperatura ou a fertilización, entre outros.

Sin comentarios

Escribe tu comentario




No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Pressdigital
Plaza de Quintana ,3 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Condiciones de uso Consejo editorial
Powered by Bigpress