​Médicos piden adiantar o 'prime time' televisivo para que os españois durman máis

|

Hombrebostezo


A Sociedade Española do Sono (SES), que agrupa a varios médicos especializados en trastornos deste tipo, reclama a necesidade de adiantar o horario de máxima audiencia ou 'prime time' das cadeas de televisión para que os españois durman máis e teñan un sono máis saudable.


No seu informe 'Sono saudable: evidencias e guías de actuación', esta sociedade científica lembra que en España os programas de maior audiencia televisiva emítense máis tarde que no resto de Europa o que atrasa a hora da cea e a de deitarse ata a medianoite, cando noutros países como Reino Unido é ás 23.00 horas.


Por iso, entre as súas recomendacións estes médicos piden que se modifique o horario televisivo "co fin de conseguir que os cidadáns se deiten antes e incrementen a duración do sono".


"O que realmente condiciona a duración do sono e a súa calidade é a hora de deitarse; invadir horas de soo deste período tan biolóxicamente activo é unha autoagresión para a nosa saúde tan relevante como o tabaquismo", sinalou Joaquín Terán-Santos, presidente da SES.


O informe, que está dirixido tanto a profesionais da saúde como a cidadáns en xeral, tamén analiza a influencia no sono de factores como a contorna ambiental (ruído, temperatura ou iluminación), a alimentación ou o deporte.


Nese sentido, lembra que a luz emitida por dispositivos electrónicos utilizados antes do horario habitual de sono produce un atraso de fase da actividade do núcleo supraquiasmático e, en consecuencia, atrásase a secreción de melatonina, aumenta a alerta, atrasa o inicio do sono e diminúe a vixilancia pola mañá.


NON USAR O MÓBIL DÚAS HORAS ANTES DE DURMIR


Por esta razón, os especialistas recomendan "evitar o uso de dispositivos electrónicos con emisión de luz polo menos dúas horas antes do horario de sono habitual".


De igual modo, entre as súas recomendacións para manter unha boa contorna ambiental destaca o feito de durmir na escuridade, nunha habitación ordenada e silenciosa, e a unha temperatura de entre 18 e 21 graos.


Ademais, lembran que cada idade e cada persoa presentan uns horarios de sono propios nos que a eficiencia, duración e profundidade son óptimos. Así, mentres que os recentemente nados necesitan entre 14 e 17 horas de sono ao día, aos poucos vaise reducindo o tempo e os maiores de 65 anos apenas dormen entre 7 e 8 horas ao día, segundo a National Sleep Foundation.


"Tanto o exceso como a privación de sono son prexudiciais para o sistema metabólico, endocrino e inmunológico", segundo Terán-Santos, que lembra que nas persoas maiores máis de 9 horas diarias asóciase a unha maior morbilidade (hipertensión, diabetes ou fibrilación auricular)".


No que respecta á alimentación, forma co sono un binomio inseparable xa que é o proceso polo cal se obteñen nutrientes esenciais para o desenvolvemento de todas as funcións vitais do organismo, entre elas o sono.


O QUE COMEMOS CONDICIONA O NOSO SONO, E VICEVERSA


Por iso, a SES lembra que "do mesmo xeito que o que inxerimos e cando o facemos inflúe na calidade do sono, un sono insuficiente ou de mala calidade pode afectar a nosa conduta alimentaria".


Así, por exemplo, a redución do sono relaciónase directamente coa obesidade, xa que "supón un aumento na produción de ghrelina, hormona que aumenta o apetito, e diminución de leptina, hormona que diminúe o apetito, e aparece un incremento da inxesta calórica pola noite, con preferencia de alimentos de alta densidade enerxética como as graxas ou hidratos de carbono refinados".


CERTOS ALIMENTOS FACILITAN O SONO


O informe analiza como o consumo dalgúns alimentos pode facilitar ou prexudicar o sono se se consomen horas antes de durmir.


Entre os que facilitan o sono inclúense os alimentos ricos en triptófano (precursor de melatonina e serotonina) como lácteos, plátanos, carne, peixe azul ou froitos secos como as noces, así como hidratos de carbono de absorción lenta, como o mel en pequena cantidade e o pan integral.


Pola contra, o documento recomenda evitar nas últimas horas do día alimentos ricos en tirosina, como as froitas ricas en vitamina C (laranxa ou kiwi), bebidas como o té ou o café, ou carnes vermellas e embutidos, dado que a tirosina é un aminoácido precursor das catelocaminas e a dopamina, que son as que nos fan permanecer espertos.

Sin comentarios

Escribe tu comentario




No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
Cabecerarecomendados 1
Cabeceraultimahora
Cabeceralomasleido 1


Pressdigital
Plaza de Quintana ,3 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Condiciones de uso Consejo editorial
Powered by Bigpress