GRELOS, BERZAS, UVAS..MEXILLONS..

A Dieta Atlántica contribúe a diminuír o colesterol

|

De izq. a decha en la Foto: Santiago Delgado, director financiero de Terras Gauda, la dra. Mar Calvo, investigadora principal del Grupo Clínico de GALIAT 6+7; Sergio Martínez, responsable del área de I+D+i de Quescrem; Carmen Martínez,coordinadora científica del proyecto y directora del Grupo de Viticultura de la Misión Biológica de Galicia – CSIC; Emilio Rodríguez Canas, director técnico de Terras Gauda, María Estévez, gerente de Olei y Enrique Costas Rodríguez, director general del Grupo Terras Gauda. 


O primeiro ensaio clínico acerca da dieta atlántica, realizado sobre máis de 600 persoas pertencentes a unhas 200 familias galegas (do municipio pontevedrés da Estrada), concluíu que este tipo de alimentación contribúe a diminuír o colesterol.


DIETA ATLÁNTICA


Este traballo de campo é o que permite obter «o maior grao de evidencia científica que se pode conseguir nun estudo de investigación en humanos», segundo destacou a doutora María del Mar Calvo Malvar, coordinadora e investigadora principal do grupo clínico do proxecto Galiat 6+7. Fíxoo na presentación, en rolda de prensa este martes, do balance deste proxecto de I+D+i, no que colaboraron sete grupos científicos liderados pola Misión Biolóxica de Galicia-CSIC, o Hospital Clínico de Santiago, as universidades de Vigo e Santiago e seis empresas: Terras Gauda, A Rosaleira, Quescrem, Friscos, Olei e Pazo de Rivas.


Á luz dos resultados, todos eles resaltaron a importancia de recuperar os hábitos alimenticios e o estilo de vida atlántico paraprevir patoloxías relacionadas cos riscos cardiovasculares. Os responsables deste traballo xa avanzan na publicación dos resultados en revistas científicas de impacto.

20673_pescadoymarisco.jpg

«COMER SAN»


Especialista de análises clínicas do Chus e colaboradora docente da facultade de medicamento, Calvo Malvar advertiu da necesidade de «corrixir» o aumento da prevalencia de sobrepeso, obesidade e comorbilidades asociadas na comunidade galega. Para iso, chamou a atención sobre o adecuado de levar unha dieta «sa», baseada en produtos presentes en Galicia como os peixes e as verduras, sen a necesidade de facer unha restrición calórica». Esta adecuación, segundo subliñou, ten agora unha proba científica.


E é que, segundo explicou, as familias sobre as que se interveu (mediante a subministración de alimentos e recomendacións, receitas...) durante un período de seis meses resultaron reducir o seu nivel de colesterol, nuns 11 miligramos por decilitro no caso de mulleres e nenos e nunha cantidade máis modesta «pero significativa» nos homes. «E iso que partiamos de niveis duns 200 miligramos por decilitro, que é a cifra recomendada», indicou.


Neste sentido, a doutora sinalou que «a xente adelgazou, aínda que non era o que se buscaba», e iso adoptando unha alimentación «rica, que non custaba demasiado traballo» e coa que os participantes neste estudo «non pasaban fame». «Trátase para comer san», resumiu.


O efecto saudable da dieta atlántica, de acordo con este ensaio clínico, ten especial incidencia na diminución do colesterol e da adiposidade e do peso das persoas. Así mesmo, analizáronse parámetros inflamatorios e observouse «unha mellora» que, para os responsables da investigación, pode apuntar «liñas futuras de traballo».


Durante o ensaio, o grupo de control seguiu coas súas prácticas alimenticias habituais e, como ao de intervención, sometéuselle a analíticas e tres controles médicos, ao principio, no medio e ao final dos seis meses. Respecto ao índice de masa corporal das familias sobre as que se interveu, a especialista dixo que se obtivo unha mellora no peso, a adiposidade e nos parámetros bioquímicos relacionados coa graxa corporal.


<<BENEFICIOS EN DISTINTOS ALIMENTOS>>


Pola súa banda, a directora do grupo de viticultura da Misión Biolóxica de Galicia-CSIC e coordinadora científica do proxecto, Carmen Martínez Rodríguez, foi a encargada de expor as conclusións ás que se chegou no marco deste proxecto relativas a beneficios achados en distintos alimentos, como queixos, uvas, olivas, verzas e grelos e mexillóns.


«Estamos moi contentos, porque cumprimos todos os obxectivos que nos marcamos, e nalgúns casos habemos ir máis aló, nun tempo marca de ano e medio, que é poquísimo para este tipo de estudos, xa que se realizou un esforzo enorme e foi difícil», valorou Martínez Rodríguez.


<<VITICULTURA>>


Así, no caso do grupo de viticultura, unha vez estudadas asvariedades de uva autóctona albariño, caíño branco, treixadura e mencía, os resultados mostran unha maior concentración de compostos funcionais como polifenoles e proantocianidinas nas sementes.


Ademais, elaboráronse aceites de sementes das catro variedadesestudadas e son «espectaculares, distintos entre si e cun gran potencial desde o punto de vista organoléptico e saudable», en palabras da directora do grupo. No estudo da oliveira, deuse con cinco variedades descoñecidas ata o momento, «posiblemente autóctonas», en cuxo estudo, avanzou, será preciso profundar.


<<FARMACOLOXÍA>>


O doutor Freire Garabal dirixiu o proxecto que, no apartado de farmacoloxía, avaliou a actividade antitumoral e antimetastática dunha serie de moléculas presentes en albariño, caíño branco, loureira e mencía, en especies brásicas (grelos e verzas) e na variedade de oliveira brava galega.


«Observouse que algunhas destas sustancias diminuía o crecemento tumoral», segundo o doutor, que -a través dunha nota de prensa difundida polo CSIC- fala de «a posibilidade de que no futuro poidan ser consideradas como candidatas en descubrimento e desenvolvemento de novos fármacos antitumorais», aínda que son datos aínda «moi incipientes».


<<LÁCTEOS>>


Tamén dentro de Galiat 6+7, en colaboración coa Aula de Produtos Lácteos, Quescrem logrou desenvolver un queixo de similar textura e características organolépticas aos producidos pola empresa pero co valor engadido de incluír gránulos de kéfir. Por iso, ve «posible» unha redución da graxa sen prexuízo dunha boa textura, ao non necesitar o uso de estabilizantes nin de conservantes.


Por outra banda, comprobou que a achega dunha bebida probiótica a partir de recursos lácteos valorizados en gando vacún leva ganancia de peso e diminución do impacto das enfermidades nos animais.


A compañía, situada na Terra Chá, vai comezar xa a comercializar esta solución para tenreiros de recría na zona e estuda a súa aplicación noutras especies intensivas como coellos, galiñas e porcos.


<<GRELOS, BERZAS E MEXILLÓNS>>


En canto a consérvaa de grelos e berzas -con participación do grupo de xenética, mellora e bioquímica-, o estudo determinou que a lata mantén proporcións «relativamente elevadas» de minerais e antioxidantes, e que o período de almacenamento «non afecta á calidade do produto», sen grandes perdas en vitamina C e minerais.


Para rematar, o instituto de investigacións mariñas participou na análise de conservas de mexillón, que arroxa que este produto, sometido a procesos de cocción, fritos e en conserva presenta «alto contido en ácidos grasos» e é «unha excelente fonte de betaínas, principio activo útil no metabolismo humano».


<<APICACIÓNS PARA AS EMPRESAS>>


Por parte das empresas, tras a coordinadora de Galiat, tomou a palabra o director técnico de Terras Gauda, Emilio Rodríguez Canas, quen cualificou de «óptimos» os resultados da investigación.


Así, viu neste proxecto un «caso claro» de como a colaboración entre empresas e organismos investigadores tradúcese en «melloras» para os procesos e os produtos, neste caso, segundo subliñou, con maior relevancia pola súa relación coa saúde.

Sin comentarios

Escribe tu comentario




No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Pressdigital
Plaza de Quintana ,3 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Condiciones de uso Consejo editorial
Powered by Bigpress