​Catro cooperativas galegas queren integrarse nun grupo lácteo

|

Cooperativasgalegasleite


As cooperativas galegas Feiraco, Os Irmandiños, Melisanto e Xallas prevén a súa integración nun grupo de referencia no sector lácteo que comece a operar desde o 1 de xaneiro de 2017, co fin gañar volume e conseguir unha maior eficiencia coa integración de servizos e o abaratamento de custos, no marco dun mercado de leite marcado pola volatilidade de prezos.


Este luns presentouse aos medios esta iniciativa que leva "dous anos cociñándose" e que arrincará con catro cooperativas, nun proxecto "aberto" a máis incorporacións co único requisito dun capital mínimo de dous millóns de euros, segundo explicou o presidente de Feiraco, José Montes.


O pasado venres os consellos reitores destas catro cooperativas aprobaron a integración, pero esta decisión terá que recibir luz verde das súas respectivas asembleas nunhas votacións que se celebrarán á mesma hora o próximo 31 de outubro.


No caso de que algunha das catro vote polo non, o proxecto seguirá adiante a condición de que polo menos tres cooperativas votasen a favor. Tras iso, entre novembro e decembro está previsto procédase á constitución da nova cooperativa e inscrición no rexistro.


VISIÓN AGROGANDEIRA


Feiraco, Os Irmandiños, Melisanto e Xallas integraranse así nunha cooperativa de segundo grao, na que cada unha manterá o seu nome sen que haxa unha fusión, que operará a nivel autonómico, aínda que se verá "a que se pode chegar", co obxectivo de "estruturar" o sector en Galicia e apostar pola reindustrialización.


Ademais, aspira a aumentar o seu volume a nivel estatal con futuras colaboracións con cooperativas de Asturias e Cantabria, con intereses non só en lácteo, senón nun sector máis amplo agrogandeiro, como poidan ser os produtos de horta.


Á hora de explicar o que supón o peso deste proxecto, o presidente de Feriaco subliña que é "unha luz que se abre no ámbito que sempre se propuxo Galicia" a través de "sucesivas administracións", "de todos os partidos políticos", que "tiveron sempre como reto isto".


CIFRAS DO PROXECTO


De tal forma, este proxecto agrupará a 4.340 gandeiros que producen 410 millóns de litros de leite --150 millóns destes litros procésanse nas cooperativas, que saen ao mercado co nome de Feiraco e Clesa--, co obxectivo de ocupar o 20% da produción galega. Ademais, elaborarán nas súas fábricas 240.000 toneladas de pensos e forraxes.


No último exercicio, a facturación agregada das catro cooperativas foi 196 millóns de euros --todas con contas saneadas en 2015--, mentres que este proxecto nacerá con máis de 37 millóns de fondos propios --Feiraco (17 millóns), Irmandiños (11,6 millóns), Melisanto (4,7 millóns) e Xallas (4,3 millóns).


Existe o compromiso de manter o cento por cento do emprego, cun persoal total próximo aos 400 traballadores, segundo expuxo o director xeral de Feiraco, José Luis Antuña, encargado de presentar as cifras da unión.


Na actualidade, Feiraco conta con 1.978 socios e 208 traballadores; Os Irmandiños, 927 socios e 94 traballadores; Xallas, 781 socios e 22 traballadores; e Melisanto, 656 socios e 37 traballadores.


AUMENTO DO CONSUMO LÁCTEO


Neste sentido, José Luis Antuña referiuse a como este proxecto nace en Galicia cun sector de produción lácteo "totalmente desestructurado" que busca mellorar a súa competitividade a imitación doutros países europeos mediante, por exemplo, grandes compras de insumos.


Todo iso, nun contexto de "cambio de ciclo" nos prezos mundiais dos lácteos cunha tendencia á alza. Así, referiuse a un recente informe do observatorio IFCN, que analiza máis dun centenar de países, no que se sinala que haberá un aumento do 25% na demanda mundial de produtos lácteos ata 2025, aínda que se prevé que desaparecerán o 40% das explotacións do Oeste de Europa, polo que será clave a eficiencia.


Respecto diso presidente de Os Irmandiños, José Ángel Blanco, remarca que se busca "gañar volume e competitividade", de maneira que a curto prazo non poderán influír no prezo do leite, pero si "aforrar en custos", pero lembra que primeiro deberán explicar o proxecto aos propios socios, xa que "boa parte" deles "non son nin coñecedores" desta iniciativa.


A continuación, o presidente de Melisanto, Pablo Costoya, explicou que se segue o modelo de cooperativas de rexións leiteiras punteiras da UE, mentres que o seu homólogo na cooperativa Xallas, José Manuel Castro, indica que o proxecto "non está pechado a nada" e estudaranse unha expansión polo Noroeste estatal.


Finalmente, o presidente de Feiraco resaltou que a Consellería do Medio Rural "está totalmente envorcada con este proxecto". "Ás veces dá a impresión de que eles teñen máis présa que nós", agregou.


BENEPLÁCITO DA XUNTA


A Consellería do Medio Rural felicitou ás cooperativas pola súa intención de integrarse nun grupo de referencia no sector lácteo, destacando que esta decisión "coincide coa filosofía que sempre defendeu a Xunta de contar cun gran grupo que lidere o sector leiteiro en Galicia para defender os intereses de todos os elos da cadea".


Neste sentido, subliña que "é o camiño para seguir" para lograr estabilidade no sector e un abaratamento de custos. "Esta unión axudará a organizar un sector clave para Galicia e apostará pola industrialización dentro do noso territorio, unha peza tamén crucial para ser líderes no ámbito leiteiro", agrega o departamento que dirixe Ángeles Vázquez.

relacionada Por primeira vez no ano sobe o prezo do leite
relacionada ​Ángeles Vázquez: A redución de produción láctea "non é o camiño a seguir"
relacionada ​200 gandeiros levan meses sen cobrar polo seu leite

Sin comentarios

Escribe tu comentario




No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
Este periódico fue seleccionado por Google News Initiative para su Journalism Emergency Relief Fund

Pressdigital
Plaza de Quintana ,3 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal Cookies Consejo editorial Publicidad
Powered by Bigpress